Actualizare 11 Octombrie 2011
Solutia data de NeoTehnocratie pentru Criza Economica Globala/Mondiala - The solution offered by Neo-Technocracy/NeoTechnocracy for the actual Global/World Economical Crisis - The document have a partially English version for the moment (the Romanian version it's more complete). Use Google Translator for orientation - http://miscareatehnocrata.blogspot.com/2011/10/solutia-data-de-neotehnocratie-pentru.html
------------------------------------
Actualizare 27 Iunie 2010
Nota/Comunicare referitoare la Marirea TVA.
Consideram ca marirea fiscalitatii este o masura PROASTA si TREBUIE EVITATA IN MOD OBLIGATORIU pentru a nu sugruma economia si asa lovita de criza.
Comentariul nostru si o Solutie Alternativa de Moment prin care sa se evite marirea fiscalitatii le gasiti pe Ziare.com:
http://www.ziare.com/politica/guvern/comentarii-ce-e-mai-rau-de-abia-vine-1024268-pag2#comentarii (cauta Drapelul Romaniei)
-------------------------------------
28 Iunie 2010
La Toronto in Canada s-a reunit grupul G20. Liderii celor mai
importante economii ale lumii au incercat sa se puna de acord asupra unei strategii comune de iesire din criza. N-au reusit. Americanii spun ca este nevoie sa stimulam consumul, pentru a avea crestere economica, chiar daca statele acumuleaza datorii/deficite, aceasta in conditiile in care oricum multe state au datoria publica mare sau foarte mare. Pe de alta parte, europenii si japonezii, sint mult mai conservatori si spun ca nu se pot face datorii la nesfirsit, pentru ca se va ajunge la colaps datorita devierii de la un sistem economic simplu/normal si echilibrat la unul pervers, in care totul este incurcat si in care toata lumea are datorii imense catre toata lumea. Din punctul de vedere al europenilor si japonezilor, este preferabil ca economia sa mearga mai lent si sa se consume mai putin. Americanii spun ca prin reducerea consumului/consumismului se va crea un cerc vicios in jos, in care economia incetinita va oferi mai putini bani in circuitul economic (reduceri de pensii si salarii si taieri de importante ale cheltuielilor statului). Reducerea puterii de cumparare a populatiei ar duce astfel la scadea consumului, lucru care ar agravarea criza incetinind economia si mai mult prin concedieri, marirea somajului si reducerea puterii de cumparare a populatiei.
Eu nu cred insa ca reducerea consumului se poate face sub un anumit prag, adica nu cred ca reducerea consumului poate scadea sub pragul necesarului curent de consum. Deci crecul vicios invocat de americani, se poate manifesta pina la un anumit punct si nu este chiar atit de vicios, deoarece la un anumit moment, anumite restrictii ar putea fi relaxate oferind o mentinere a situatiei la un anumit nivel sau chiar o crestere controlata, dublata de controlul datoriei publice.
In plus sistemul propus de americani, nu e foarte logic in sensul ca oricum nu este normal sa acumulezi datorii la nesfirsit si sa stimulezi consumul fara discernamint dintr-un motiv simplu, care momentan este destul de "bine" ignorat de economisti: necesitatea acuta de gestionare a resurselor planetei.
Momentan economistii se concentreaza in mod excesiv asupra consumului resurselor planetei, pentru stimularea economiei, dar niciodata asupra consecintelor pe care dezvoltarea economica salbatica le are asupra mediului inconjurator, in primul rind din cauza inertiei. Impactul major al economiei asupra mediului/climei este un fenomen care abia recent (in ultimele zeci de ani) a inceput sa aiba un impact major, economistii nefiind educati sa administreze economia cu discernamintul pe care problemele de mediu le impun.
Consumismul fara discernamint duce la exploatarea irationala a mediului/resurselor planetei...care nu sint in nici un caz nelimitate.
Daca studiem atent cita poluare/energie se produce/consuma pentru realizarea unui automobil, cu siguranta ne-am gindi de mai multe ori inainte de a ne cumpara o noua masina sau schimba mobila, gresia etc. si de a stimula consumul fara discernamint. Un produs trebuie cumparat daca ai intr-adevar nevoie de acel produs si nu de dragul de a-l cumpara. Evident ca nu trebuie sa dam in cealalta extrema(a rationalizarii), dar momentan nu sintem in nici un caz in pericol, fiind in extrema consumismului irational.
Nu cred ca dezvoltarea economica irationala/fara sa ne uitam la consecinte... este solutia corecta pentru viitorul omenirii. Planeta pe care traim este singurul mediu in care putem trai acum si daca il distrugem vom suferi in primul rind noi, oamenii, platind factura Terrei cu penalitati foarte mari. Planeta a existat si va exista si fara noi, dar noi nu putem trai in conditii de normalitate, daca clima de exemplu o ia razna (inundatii, caldura si frig excesive, uragane etc).
Cred ca aceasta abordare trebuie adusa la cel mai inalt nivel politic, deoarece politicienii de acum sint Politruci (nu doar in Romania) si economistii alearga dupa bani ca niste Salbatici, uitind ca mai trebuie sa ne asiguram si viitorul, fiind fiinte civilizate (asa ne consideram nu?), activitatile umane avind acum, datorita amplorii lor, capacitatea de a concura in mod semnificativ la modificarea mediului in general si in mod special a climei Terrei.
-------------------------------------
Teorie Economica a Miscarii Tehnocrate pentru situatie de Dezastru National/Criza Majora/Colaps Economic Total
Fara pretentia ca aceasta ar fi Solutia Minune pentru Iesirea din Criza, Miscarea Tehnocrata/Neo-Tehnocratia/Tehnocratia Politica Moderna va Propune Urmatoarea solutie spre Analiza.
Ceea ce urmeaza este un studiu, INCOMPLET si care URMEAZA a fi Detaliat/Aprofundat.
Studiul porneste de la urmatorul Articol:
http://www.realitatea.net/criza-economica--solutia-treizan--solutie-miraculoasa-sau-balon-de-sapun_716862.html
Precum zice si articolul, masurile sint de-a dreptul fanteziste si cu aceleasi riscuri ca situatia sa fie scapata de sub control, poate inca si mai rele. Cu know-how-ul de acum, evolutia economiei in formatul de acum este cit de cit preditctibil in sensul ca e in recesiune cu o viteza medie. Un mecanism Revolutionar de genul enuntat (de tip Trezian) ar putea duce la accelerarea crizei, pentru ca nu cunoastem implicatiile. E si greu de implementat pentru ca trebuie modificate /adaugate multe legi.
Imi pare mai degraba un Experiment Periculos.
S-ar putea folosi o a doua moneda in mod experimental, dar in cu totul alt mod decit metoda Trezian.
Ideea ar fi sa existe o moneda cu valoare fixa (care sa nu depinda de cerere si oferta si care prin urmare sa nu sufere de variatiile salbatice ale burselor).
Experimentul s-ar putea face intr-o zona economica "libera" de legisltia economica actuala, cu voluntari asistati financiar (adica nu-i lasam de izbeliste daca apar probleme in desfasurarea experimentului economic).
Zona economica libera ar fi o zona auto-sustenabila din punct de vedere economic (si-ar produce singura cit mai mult din necesar - in limita posibilulu)
Toate Investitiile (infrastructura, materii prime etc) facute vor fi Evaluate/Cuantificate si se va incerca recuperarea lor.
In momentul de fata in Economie, exista 2 lucruri importante.
1. Valoarea calculata a Materiilor Prime (exista din pdv fizic, inclusiv energie) - VMP
2. Valoarea calculata a Valorii Adaugate (timp, munca, servicii, adaosuri comerciale etc) - VA
Un produs incorporeaza VMP si VA.
Ar fi util ca pretul produselor sa aiba cele 2 componente, astfel incit sa se poata sti/urmari cu exactitate evolutia in piata a pretului, functie de resursele folosite pentru realizarea acelui produs.
Aceasta Teorie urmeaza sa fie detaliata pe Parcurs.
Este mai putin Revolutionara si mai Aplicabila cred eu, decit alte teorii Economice care risca sa intoarca lumea cu susul in jos inca si mai rau decit este facind economia actuala sa devina cu totul Impredictibila.
Ideea este sa fie creata o economie Paralela pentru Testare gen Cobai si nu sa facem Experiente care pot fi Fatale pe un Pacient Muribund (economia reala de acum).
----------------
Aceasta Teorie (Teoria Economica a Miscarii Tehnocrate pentru Iesirea din Criza in caz de Colaps Iminent) este o teorie 100% Romaneasca si Apartine Miscarii Tehnocrate/ Neo-Tehnocratiei.
Redactat si Publicat pentru prima data la 7 Iunie 2010, 12:28, pe Blogul Miscarii Tehnocrate (http://miscareatehnocrata.blogspot.com)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu