sâmbătă, 5 iunie 2010

Politica Externa a Romaniei in Viziunea Miscarii Tehnocrate in conditii de Criza in Contextul in care Existenta Uniunii Europene este pusa Sub Semnul Intrebarii

Politica Externa a Romaniei in Viziunea Miscarii Tehnocrate in conditii de Criza in Contextul in care Existenta Uniunii Europene este pusa Sub Semnul Intrebarii

http://www.ziare.com/economie/criza-financiara/prabusirea-uniunii-europene-predictibila-1019685


In mod cer Uniunea Europeana este pe Muchie de Cutit din cauza modului fantezist in care este organizata. Un sistem monetar unic aplicat la o uniune de state cu economii Independente este ceva bizar si dupa cum se vede destul de NePotent in situatii de criza.

Ce va fi nu putem sti, dar UE este clar intr-o echilibristica Instabila. Singurul lucru care o tine acum este Dorinta de Unitate.

Functie de evolutia acestei Echilibristici, deloc Laudabila (UE n-ar fi trebuit sa ajunga in situatia in care existenta ei sa depinda de Echilibristica) UE poate sa se transforme de la forma in care este acum, la o alta forma mai stabila sau sa dispara cu totul (avind in vedere eforturile facute zeci de ani probabil nu va fi lasata sa dispara cu totul).

Uniunea Europeana nu are Lideri, Nu are Viziune, Nu are Proiecte Clare pentru urmatorii 10 ani.

Uniunea Europeana este condusa pe Genunchi de "lideri" care sint de tip Reprezentant si nu care sint Locomotiva si care sa poata trage UE intr-o directie clara.

Liderii Reprezentant sint Lideri alesi de un grup si care "reprezinta" doar ca imagine interesele acelui grup si care prin urmare NU sint Lideri in adevaratul sens al cuvintului, pentru ca NU Ei Conduc ! Ei doar ii reprezinta pe altii.

Daca facem o comparatie cu sistemul politic romanesc, putem spune asa:

Geoana, Ponta si Crin Antonescu sint lideri de tip Reprezentant, iar Basescu de tip Locomotiva.

Bun sau nu, calitatea de Lider a lui Basescu nu poate fi contestata de nimeni. Asta este si motivul pentru care are mai mult succes la popor decit contracandidatii sai. In mod clar Basescu are ca Individ mai multi sustinatori procentual decit orice alt contracandidat al sau. Ca e bine sau rau, nu discut aici.

Uniunea Europeana nu are insa NICI UN LIDER si nici o Strategie Clara si asta se observa foarte bine si a inceput sa Coste.

Exista citeva variante in ce priveste UE:

1. Se duce la fund
2. O scalda ca pina acum cu solutii de Conjuntura de Moment care sa salveze aparentele, asta cum se face CULMEA ! in Romania.
3. Criza va impinge "adrenalina" in Liderii UE si UE se va Reforma Rapid...(de aceasta varianta ma cam indoiesc)

Prin urmare, eu propun, ca politica Romaniei sa nu fie in nici un caz Anti-UE, dar sa ia in calcul Si Posibilitatea ca Romania sa actioneze in mai mare Masura in Mod Independent si Responsabil pe pietele Internationale si in Politica Internationala.

In caz ca UE colapseaza partial sau total, Romania trebuie sa fie pregatita Sa Se Descurce Singura !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu