miercuri, 2 iunie 2010

Muzica Hip-Hop, Psihologie Colectiva, Sociologie, Psihologie, Educatie, Principii, Modele, Valori Negative si Pozitive



Melodiile Hip-hop au

Mesaj
Muzica
Forma - Cuvinte/Injuraturi

Publicul se imparte in 2 categorii:

- Cei care inteleg mesajul si adica cei care inteleg importanta lui (nu e vorba ca inteleg limba romana si ca mesajul le trece pe la ureche).

- Cei care asculta muzica si ramin cu atmosfera, cu violenta, cu injuraturile si pentru care mesajul este secundar.

Cei care inteleg mesajul si reactioneaza corect sint insa minoritari fata de ceilalti. Respectivii fac parte din 2 lumi diferite. Unii sint in lumea aia de dupa blocuri. Dintre ei putini inteleg mesajul. Cei mai multi nu.

Cei care nu fac parte din mediul ala cu probleme de dupa blocuri, se impart si ei in 2 categorii ca si in primul caz. Cei care inteleg mesajul si cei care nu-l inteleg si doar repeta injuraturile. Tot la fel ca in primul caz, cei care repeta injuraturile sint majoritari. Concluzia, neplacuta dar adevarata. Oricit de bun ar fi mesajul, daca este prezentat intr-o forma bazata pe violenta de actiune si limbaj (injuraturi, videoclip agresiv, etc) are drept urmare, mai mult raspindirea injuraturilor decit a mesajului...chiar daca autorii invoca mesajul si prezentarea realitatii/ adevarului vietii dure de dupa blocuri, pentru a-si promova muzica.

Prezentarea adevarului/realitatii dure etc, este un argument teoretic bun, dar in practica neaplicabil pe mase pentru ca se adreseaza prin mesaj doar unui public minoritar. In situatia in care numarul de piese/clipuri din categoria hip-hop este mare (si este mare), efectul este o imagine distribuita in mase care reflecta realitatea vietii dure de dupa blocuri (care poate fi sau nu reprezentativa pentru mase). Unde e greseala ? In faptul ca acea realitate fiind prezentata Intensiv, creeaza o perceptie general acceptata, ca asa arata societatea, ca asa e, si prin extindere ca asa arata "normalitatea" societatii, starea de fapt, ca asa e normal sa fie. Prin urmare oamenilor li se inoculeaza ideea ca aceasta lume anormala cu probleme, este acceptata ca normala. Acest lucru duce la modificarea comportamentului societatii care incepe in loc sa lupte pentru rezolvarea problemelor prezentate, sa le accepte si sa se adapteze la acest stil de viata devenit/considerat deja "normal".

Practic se ajunge de la o intentie, initiala pozitiva...la una, negativa/distructiva pentru psihicul/moralul societatii/constiintei colective.


Concluzia este ca eu nu combat dar nici nu promovez muzica ce prezinta fenomene negative, pentru ca ele nu reprezinta un Model ci Un Antimodel pentru Societate...putind avea consecinte negative importante pe termen lung in cazul in care devine un fenomen de masa (asa cum este deja)


Melodia asta e ok, cu mentiunea ca exista citeva imagini care nu sint chiar un bun exemplu/educativ.

Un alt aspect important este ca, Aristii Hip-Hop sint considerati adesea Modele si devin Valori promovind Simboluri si Principii de viata care nu sint tocmai Minunate si care pot fi adoptate de mase.

Mai degraba se raspindeste influenta negativa decit cea pozitiva reprezentata de mesaj.

-----------------------------------------

Mai exista citeva melodii bune si am vazut in ca in ultima vreme apar mai des.

Instigare la Cultura e una dintre ele.

http://www.youtube.com/watch?v=p1JmMS_h5yw

Binele trebuie promovat, raul se propaga singur...asta este ideea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu