sâmbătă, 5 iunie 2010

Haosul din Uniunea Europeana versus Celelalte Mari Puteri

Haosul din Uniunea Europena fata de alte Mari Puteri economice ale lumii.

Nu doar guvern ar trebui. Ar trebui ca UE sa devina UN SINGUR STAT FEDERATIV la fel ca SUA. Ar trebui ca parlamentul Romaniei sa devina un parlament cu atributii secundare (regional). Ar trebui ca toate economiile din UE sa fie Administrate si Coordonate de la Bruxelles, astfel incit sa formeze O ECONOMIE UNITARA.

Problema fundamentala este insa aceea ca Natiunea Americana este formata din Imigranti (deci au acelasi statut si sint amestecati ca natii - devin americani si nu imigranti - n-ai putea spune ca un asiatic, un mexican sau un englez sint "imigranti" in SUA. Sint pe hirtie conform actelor. SUA e formata din Imigranti. Imingrantii se integreaza in societatea americana. Acest lucru are parti bune si rele. Majoritatea isi cam pierd reperele culturale si educationale. Totul este acolo amestecat. Fiecare stat american e compus din imigranti. In Europa totul este insa diferit. Fiecare stat este dominat de o Natiune cu niste traditii. Obiceiurile, Traditiile si Culturile Nationale se pastreaza bine in Europa. Se stie ca Italienii sint imprastiati si visatori, ca nemtii sint bine organizati, ca Francezii au o bucatarie deosebita etc, ca Romanii sint ospitalieri, ca Britanicii sint Fair-Play etc.

Din aceste motive eurpenii tin foarte mult la valorile lor nationale si au o disponibilitate scazuta de a renunta la ele. Statele europene sint state suverane si o integrare intr-un stat federativ, ar forta fiecare tara si deci pe cetatenii ei sa renunte la o parte dintre atributele nationale la care tine atit de mult. De exemplu britanicii nu au vrut sa renunte la lira sterlina (argumentatia a fost ca e simbol national dar probabil mai exista si altele :) ) si NU fac parte din zona euro. In urma crizei s-a dovedit benefic pentru ei.

Europenii sint obisnuiti sa fie liberi si sa faca ce vor si nu sa fie la stapin. Practic europenii nu se pot pune repede de acord in chestiuni atit de complicate. In SUA statul a format natiunea. In Europa Natiunile "formeaza" statul...dar se pare ca procesul este incredibil de lung si de chinuitor pentru ca Natiunile nu prea se pot pune de acord si sa renunte fiecare la ceva din ce-i al lor pentru binele comun.

UE este la fel de dezbinata in aceste privinte si actioneaza cam la fel de haotic (cel putin principial) cum actioneaza romanii in Romania. Poate ca romanii actioneaza in felul asta din cauze multiple geografice si implicit istorice.

Amplasarea geografica intre marile puteri ale lumii - n-a permis dezvoltarea culturala a romanilor din cauza razboielor necontenite cu unii si cu altii.

Faptul ca sintem amplasati intre Nord, Sud, Est si Vest a facut ca poporul roman sa fie un popor MULTIETNIC.

Multi nu vor sa accepte acest lucru dar este corect. Romania este o tara MULTIETNICA. Romani, tigani, maghiari, evrei, polonezi, rusi, ucrainieni, armeni etc. Culturile si comportamentele specifice ale mai multor natiuni s-au amestecat si a iesit poporul roman de azi. Aceste motive, la care se adauga si epoca comunista stau la baza comportamentamentului actual si bizar al romanilor.

Trebuie sa ne acceptam cum sintem si sa devenim mai buni. Relativ similar sta treaba si in UE si aceasta explica de ce Uniunea Europeana are un comportament atit de bizar, comparativ cu SUA, RUSIA sau CHINA, INDIA, BRAZILIA, JAPONIA ETC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu