joi, 10 iunie 2010

Cum Functioneaza Economia Mondiala Acum ?

Globalizrea ne-a adus in aceasta situatie stupida in care, Romania plateste oalele spate de altii. Ca noi avem problemele noastre e corect, dar criza nu a pornit de la noi.

Polonia o duce mult mai bine pentru ca nu se bazeaza pe exporturi. Germania se bazeaza pe exporturi dar pe un portofoliu diversificat (adica exporta in toata lumea si nu doar in piata UE). Asta e motivul pentru care Germania se redreseaza si restul europei nu.

Daca insa criza din UE, va face sa pice euro de tot sub 0.8 dolari/1 euro, o parte din tarile care sint acum in zona euro vor trebui sa iasa. Asta va duce la o noua criza finaciara mondiala, la caderea altor piete, adica si a unora din cele in care Germania Exporta acum. Daca asta se intimpla, va pica si economia germana care actualmente este singura care nu lasa economia UE sa se scufunde.

In globalizare toata lumea depinde de toata lumea, si cind cad, cad toti ca piesele de domino. Prefer o economie localizata, care ar fi si mult mai sanatoasa pentru mediu. E stupid sa cari carcase de calculator din China o jumatate de glob si sa le aduci aici, cind aici se pot produce foarte bine cu resursele de aici. Consumi carburant aiurea ca sa plimbi niste tinichele in jurul globului, pentru ca un artificiu financiar zice ca iesi mai ieftin asa. Totusi vapoarele alea care transporta aiuristic atita marfa, polueaza si asta nu mai e un artificiu financiar. Poluarea e reala si o sa ne coste scump de tot.

Entitatile economice trebuie sa se tina pe picioare singure, pentru ca atunci cind una cade sa nu cada si restul. Asta spune bunul simt.

Nu zice nimeni sa desfiintam globalizarea cu totul, dar acum a ajuns la cote care pun in pericol siguranta alimentara a omenirii.





Planuri pentru iesire din colaps nu exista. Economistii spera ca nu se va ajunge acolo, dar daca se ajunge nu are nimeni colac de salvare.

Economia mondiala e pusa pe pilot automat (autoreglementare) dar pilotul automat nu se descurca pe vreme de furtuna si nava se poate prabusi. Nu exista nici un plan ca pilotul uman sa preia controlul. Tehncienii (economistii) cred ca pilotul automat "it's the best". Daca nu e, ghinion. Ne paste haosul.

Sistemul economic actual e compus din prea multe variabile pe care nu le are nimeni sub control.

E ca la inundatie. Dai drumul la apa din baraj si spui: teoretic apa ar trebui s-o ia prin albia principala. Sper sa fie asa. Daca e altfel, sa ne rugam. Asa merge economia mondiala acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu