miercuri, 9 iunie 2010

Adevarul despre Citit. Cum Ne Formeaza Cartile ?

Bine si Rau - Cum Ne Formeaza Cartile ?

Referitor la citit pot sa spun ca, cunosc oameni foarte cititi/culti care au un caracter absolut infect. Care va sa zica, au invatat din carti cum sa faca timpenii. Unii vad in carti modelele pozitive si altii pe cele negative. Functie de caracterul pe care il au tind sa aprecieze si sa-si insuseasca caracteristicile personajelor pe care modul lor de gindire le percepe ca reper.

Aceeasi carte poate face si bine si rau functie de cel care o citeste atita vreme cit in ea, comentariul asupra faptelor nu exista. Unele carti contin fapte si comentariul poate fi subinteles, alte carti contin comentarii explicite (mai rar e vorba de carti de analiza)


Oamenii inteleg cartile in mod diferit pentru ca le trec prin propriul lor filtru de cunostiinte si experiente. Unele informatii trec de acest filtru, altele nu. Unele  informatii chiar daca au trecut de filtru,  impresioneaza mai mult sau mai putin si produc urmari in procesul gindirii si altele nu.


Acesta argumentatie nu este impotriva cititului ci pentru a detalia modul in care percepem cititul.


In plus, a citi la modul general, poate fi util sau nu. Unele carti sint scrise de semidocti. In trecut, nu toata lumea stia sa scrie si sa citeasca si cartile/invtatura/stiinta de carte erau apanajul exclusiv al unei categorii de oameni selecte (carturari/filozofi/poeti etc). Pe masura ce numarul celor stiutori de carte a crescut, au aparut in carti si indemnuri nu tocmai pozitive sau constructive.


Concluzia este ca, Cartile Nu Trebuie sa Inlocuiasca Gindirea. Unele carti contin moduri de gindire deformate, partiale sau interpretabile si apeleaza la tehnici subtile de joc cu ideile/inoculare de idei/mnipulare, sentimentele si creditele oamenilor. Unii cititori care au o fire mai putin analitica, au tendinta naturala de a-si insusi anumite idei fara a le mai analiza corectitudinea din punct de vedere logic. Acestia devin masinarii de propaganda(de obicei politica sau/si religioasa), adaugind si raspindind ideile respective.


Cind incepem sa citim trebuie sa fim constienti de aceste lucruri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu