Ziarecom Romania Ecologia este la moda. Este si eficienta? http://bit.ly/bStrmU
Miscarea Tehnocrata Romania Noastra
Referitor la tehnologiile ecologice, e adevarat ca sint mai scumpe dar in timp se amortizeaza si compenseaza. Tehnologiile ecologice desi sint mai scumpe au marele avantaj ca produc din nimic. Dupa ce se amortizeaza ramin doar costurile de intretinere. Nu mai trebuie sa le pui combustibil ca sa produca energie. Aici intervine insa ingineria. Ca sa ... Vezi mai multpoti sa fii rentabil cu asemenea instalatii trebuie sa faci calcule de consum minim foarte precise(adica cit trebuie sa produca pentru a-ti asigura o autonomie acceptabila confortabila). Functie de asta se stabileste valoarea invetitiei si iti poti da seama in cit timp se amortizeaza. Din punctul asta de vedere, e mult mai complicat decit la sursele energetice clasice si de aceea si mult mai incomod. Tot de aici vine si retinerea mare a oamenilor cind e vorba sa faca asemenea investitii. Daca sint gindite prost sint un fiasco total. E complicat de exemplu sa alegi si solutiile. In unele zone sint potrivite de exemplu panouri solare, in altele instalatii eoliene si in altele mix-uri intre acestea si eventual altele. Daca ai gindire inginereasca iti place si poate fi chiar distractiv(pentru mine solutiile astea desi complicate sint o provocare dar eu sint obisnuit cu lucrurile foarte complicate - politica, it etc), dar pentru un om care mai are si alte treburi decit sa gestioneze "afaceri" atit de complicate si incurcate, tehnologiile ecologice sint o MARE DURERE DE CAP.
Trebuie spus si faptul ca pentru a produce instalatiile pentru a obtine energie regenerabila, se foloseste tot energie neregenerabila care prin urmare polueaza. Cu cit calitatea unui produs este mai mare, cu atit poluarea produsa pentru a fi realizat e mai mare (se consuma mai multe resurse de energie, timp si materii prime). Deci reparatul acestor instalatii poate fi inca si mai poluant (in mod indirect) decit utilizarea unor surse de energie poluante.
Acum citiva ani in mare britanie se facuse un studiu foarte interesant referitor la aceste costuri indirecte.
Studiul evalua energia consumata pentru a produce alimentele necesare unui om pentru a se deplasa N kilometri. Ca sa creasca iarba se consuma apa, salarii, timp etc. Iarba hraneste vaca. Vaca trebuie ingrijita, dusa vaccinata, bea tone de apa, are nevoie de lumina in staul, de incalzire iarna. Costuri peste costuri. Apoi este taiata si carnea prelucrata. Se consuma, salarii, apa, energie electrica. Produsele trebuie ambalate. Ambalajele costa. Apoi trebuie transportate la magazin. Omul consuma energie ca sa mearga la magazin sa faca cumparaturi.
Alimentele cu atitea costuri adunate produc un numar de calorii care ii dau omului energie sa mearga N kilometri.
O concluzie a fost cite tone de CO2 se degaja in atmosfera pentru a pune in functiune tot acest lant necesar pentru a produce caloriile necesare unui om sa mearga N km.
Rezultatul socant a fost ca o masina cu care parcurgi N km, emitea mai putin CO2 decit era emis pentru omul respectiv. Deci era mai ecologic sa mergi N km cu masina decit pe jos, mai ales ca o masina are in medie 1,5-2 tone si un om 75 de kg. Omul nu e prea productiv la carat pe cind masina este.
O problema insa de care nu s-a tinut cont este folositul abuziv al masinii (toti facem asta) adica in mod special statul pe loc, si mersul pe distante scurte.
Tot calculul/studiul asta indica faptul ca granita rentabilitatii din punct de vedere ecologic e foarte fina si ca trebuie sa nu mai fim atit de consumisti si sa ne comportam responsabil.
Si atentie ! nu masina este cel mai poluant obiect si totusi ...am uitat un amanunt...la cit de poluanta este o masina contribuie si noxele care sint emise pentru a fi produsa care sint astronomice !
Totul este atit de complicat incit este extrem de dificil (dar necesar) sa facem tot posibilul sa facem calculele corect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu