sâmbătă, 29 mai 2010

Criza Globala si Distributismul Economic


Miscarea Tehnocrata Romania Noastra 
Cum a aparut criza:
Initial a fost criza in sistemul bancar privat, la niste banci de dimensiuni foarte mari. Criza bancara s-a propagat in economie. Cotatiile bursiere au cazut, lipsa de lichiditati a facut sistemul bancar sa mearga tot mai prost. Lumea a intrat in panica si a inceput sa vinda actiuni si sa reduca consumul. Economia a inceput sa se miste tot mai lent. Situatia economica oricum nu era perfecta si criza i-a pus capac. Pentru a iesi din criza guvernele au inceput sa pompeze bani in economie. Asa s-a transferat criza din mediul privat in cel public. Datoria publica a statelor a inceput sa creasca. In Europa datoria publica era oricum destul de mare. Din cauza crizei in anumite tari a ajuns exorbitanta. Datoria publica o plateste populatia prin scaderi de salarii si mariri de taxe si impozite. In mod normal banii pentru alimentarea bugetului de stat provin de la afacerile private. Afacerile private insa nu mai merg din cauza crizei. Nu exista consum. Daca nu exista consum firmele nu au de lucru, si concediaza oameni. Firmele nu mai platesc bani la stat pentru ca nu au activitati. Cum bani la buget nu mai sint statul nu mai poate plati pensii, salarii si ajutoare sociale. Ca sa le poata plati ii trebuie bani. Se imprumuta, taia din pensii si salarii si mari taxele si impozitele. Daca mareste taxele si impozitele, economia privata incepe sa mearga tot mai incet. Daca vrea sa le scada, ca sa mearga economia privata mai rapid, nu poate pentru ca nu mai are din ce plati pensii si salarii. Pe masura ce timpul trece si economia merge prost, gaura de bani e tot mai mare si situatia se agraveaza din ce in ce mai mult. Neavind bani statul se imprumuta (situatia Greciei). Datoria publica creste...Problema este ca e cerc vicios. Se poate iesi din el, dar in acest moment nimeni nu stie clar nici cum si nici cind. Sint prea multe variabile care depind unele de altele si pe care nu le are nimeni sub control. Economia mondiala merge la voia intimplarii. Pe masura ce datoria publica, creste, ratingul de tara scade, adica increderea investitorilor straini in acea tara. Urmarea este ca dobinzile pe care acea tara trebuie sa le plateasca la creditele pe care le ia devin din ce in ce mai mari, ceea ce !!!! mareste datoria publica...!!!!

Economistii NU STIU !!! cum se iese din aceasta situatie !!! Pe BBC ni se spune ca SPERA ! Cind oamenii incep sa faca foame, economistii spera....dar economia merge la voia intimplarii. Din cauza globalizarii toata lumea depinde de toata lumea, responsabilitatea este la toata lumea si nimeni nu controleaza nimic. Asta se numeste, Liberalism Salbatic si Scapat de sub Control.

Din cauza globalizarii, prostiile facute de niste banci private americane, au dus la caderea economiei americane, care cumpara de exemplu de la germani ceva. Nemtii produceau acel ceva, cu piese facute in Romania. Uite asa a ajuns criza la noi, si noua ni se taie pensiile si salariile si facem foame, pentru ca niste finantisti americani fac timpenii. Globalizarea fara discernamint (adica liberala fara restrictii) duce la haos.

De ce in Polonia nu e Criza ? Pentru ca ei nu prea au participat la Globalizare. Ei produc pentru ei insisi si mai putin pentru cei din afara. Daca pica exporturile, nu-i afecteaza prea mult.

Concluzia este ca noi in loc sa ne vedem de vietile noastre, care si asa sin chinuite, pentru ca vorba lui Mircea Badea - traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul - ne luptam cu o criza care nu e a noastra.

Tot sistemul economic e gindit gresit si ajungem sa facem foame din cauza unor socoteli gresite, nici macar de noi ci de altii. Toate acestea pe fondul faptului ca in Romania Oricum Totul este Prost Organizat.

Solutia pe care o propunem este Distributismul Economic si Dezvoltarea Intensiva a Economiei Interne pentru a obtine Autonomie Economica si nu cum este acum Dependenta Economica fata de economiile altor tari.

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/misterele-cuvintelor-distributismul-o-economie-pentru-viitor-4972510/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu