vineri, 3 septembrie 2010

Persoanele Publice si Presa - Ilie Nastase a agresat o jurnalista - analiza/comentarii


O jurnalista il suprinde pe Ilie Nastase impreuna cu o persoana (nu ne intereseaza cine) si il cam ia la rost pe un ton obraznic - Ce faceti in oras ? (sau ceva de acest gen). Ilie Nastase incepe sa se enerveze pentru ca e hartuit. Ziarista in loc sa bata in retragere insista sustinind ca e pe domeniul public, de parca Ilie Nastase ar fi un obiect sau ceva de genul asta care oricum nu are dreptul la viata privata. Nastase se enerveaza, o injura zdravan si o bruscheaza fizic.

E normal, nu e normal ..... ? Cine a gresit, cit a gresit, si cum s-ar putea repara cit de cit "elegant" ?

--------------------------------------

Tonul ziaristei este intr-adevar obraznic. Ziarista ar fi trebuit sa procedeze astfel:

- Domnule Nastase, pot sa va pun o intrebare ?

Ar fi primit un raspuns pozitiv sau negativ si ar fi trebuit sa tina cont de raspuns, lucru care nu i-ar fi convenit daca raspunsul ar fi fost negativ. Ea a incercat sa smulga raspunsul cu forta, prelevindu-se/profitind/abuzind de faptul ca era pe domeniul public. Lucrul asta l-a scos din sarite pe Ilie Nastase care si-a pierdut controlul.

Daca ziarista s-ar fi comportat civilizat, in limitele deontologiei profesionale, poate chiar ar fi primit raspuns la intrebare. Incercind insa sa forteze nota ea n-a reusit decit sa enerveze un om care are principii de deontologie de care se si tine (evident ca se tine de ele atit timp cit nu-i sare mustarul/pina la proba contrara)

Un asemenea ziarist nu prea merita sa fie ziarist pentru ca nu respecta interlocutorul. Ar trebui dat afara din presa si cu asta basta, sau obligat sa-si ceara scuze. Si Ilie Nastase ar trebui sa-si ceara scuze in mod public pentru gestul sau.

Cred ca asa s-ar putea incheia aceasta "afacere" in mod si spectaculos si onorabil pentru ambele parti.


-------------------------

Argumentul cu domeniul public poate fi uneori valabil, daca filmezi de departe si eventual diverse obiective. O persoana, mai ales una publica, chiar daca nu politician, nu insa obiect(copac, cladire etc) - "stii erai pe domeniul public si te-am filmat". Nu face parte dindecor :) si e dreptul lui sa nu faca parte.


-------------------------

Modele, principii si valori.

D-na Cartis zicea ca Ilie Nastase nu e un model. De acord, ca acest gen de comportament, nu poate reprezenta un model. UN MOTIV IN PLUS CA PRESA SA NU-L MEDIATIZEZE !!! si nu sa-l MEDIATIZEZE !

Presa ar trebui sa promovez......e, PRINCIPII, MODELE SI VALORI si nu invers. Dar cine sa-i explice presei, de la cel mai inalt nivel aceste lucruri ? - poate ajungem insa si acolo ! Ar cam trebui.

Este si astaunul din obicetivele reformei. Daca NeoTehnocratia va prinde in Romania, si nu vad de ce n-ar prinde, pentru ca se bazeaza pe logica si bun simt, sint sanse sa ajungem si sa punem presei punctele pe i de la niveluri mai inalte, adica de la nivel politic. N-ar fi rau deloc.

In gestul sau barbar, cred ca Ilie Nastase a aplicat regula "ce poftesti mai musiu". E cazul sa ne uitam si la forma comportamentului lui Nastase, dar trebuie sa ne uitam si la motive. Cine a provocat conflictul si cine l-a mentinut, pina cind a sarit mustarul interlocutorului ? Ziarista. Cazul este similar cu al lui Basescu, tot cu ziarista.

Cred ca Nastase este condamnabil, i-as da un avertisment si atit, pt ca nu el a provocat altercatia :)

Ziarista insa, nu are nici o scuza. Meseria ei ii impune sa stie sa se comporte civilizat. Daca nu e in stare, nu are ce sa caute in mediul de presa. Ar trebui sa primeasca mai mult decit avertisment, adica o condamnare pentru hartuire si daca mai face boacane, pe linga condamnare sa fie data si afara cu asta basta.

Nu cunosc exact ce zice legea. Ce am spus anterior sint abordari de principiu si nu bazate pelegislatie. D-na avocat ne poate lamuri mai bine.

E corect cum zic eu ?


----------------------------------------------------

Solutii pentru evitarea situatiei in care a ajuns Ilie Nastase - Solutia Ion Diaconescu

In situatia lui Nastase cred ca i-as intoarce spatele respectivei sau i-as spune scurt: "Ce pofetesti mai musiu" ?

E jignire? Nu. E comic ? E. Iese ziarista sifonata ? Iese.

O alta varianta este s-o intrebi cu calm cum o cheama, sa-i raspunz...i la intrebari si apoi sa chemi politia si eventual s-o dai si in judecata (daca ai timp sa te ocupi de asemena chestii).

O alta varianta de iesire din situatie este varianta Ion Diaconescu (PNTCD): "Oameni buni, ia mai lasati-ma in pace". Afirmatia simpla si clara a fost adresata unor ziaristi care vroiau sa-i bage microfonul pe git. Omul declarase deja ca nu are nimic de declarat si aia tot insistau ca sa nu plece cu mina goala. Sa nu zica ca au venit pina acolo degeaba :) Logica de ziarist.

Cred ca aceasta din urma e varianta cea mai buna.

Vedeti voi, aici intervine educatia: de unde sa stie un om fraza potrivita in fiecare moment ? Se intimpla sa gresesti. Cu ziaristii astia tzopirlani, poti gresi oricind si tot ei se razbuna pe tine. Not fair. Presa (adesea dar nu de fiecare data - nu genralizam) Joaca Murdar.
 


-----------------------------

Educatia ridicata la rang de Politica

Omul perfect, e greu sa imposibil de gasit. Se poate tinde insa spre perfectiune, daca exista o educatie corespunzatoare. La noi oricum nu exista....dar poate va exista cindva...cine stie....daca se vor pune punctele pe i la nvel mai inalt..., politic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu