vineri, 3 septembrie 2010

Lectii/Tutorial de Comunicare - Lingusire (Intentionata), Greseli si Gafe

Intr-o discutie, o persoana mai in virsta afirma vizavi de interlocutor ca este "tinara si frumoasa". Am facut un comentariu pe aceasta tema:

------------------------------


Da. Chestia cu tinara si frumoasa, suna a lingusire. Nu cred insa ca asta a fost intentia. Problema e ca uneori dorind sa faci un compliment, o dai in bara, pentru ca tinar si frumos nu face ca in mod neaparat respectivul sa fie si inteligent/destept. Chiar daca mentionezi ca respectivul ar fi destept, daca concomitent il contrazici, reiese ca il lingusesti, si eventual te consideri oricum cu mai multa experienta (si eventual si mai inteligent/destept), lucru care nu poate fi benefic pentru o discutie.

Asta e motivul pentru care eu abordez discutiile cu un limbaj tehnic si sec si evit tot ce insemna personalizarea discutiei. Fie ca vorbesc cu un copil, fie ca vorbesc cu un om de 80 de ani, vorbesc la fel. Nu-l crut nici pe copil si nici pe omul de 80 de ani. Unii apreciaza, altii nu. Tratez orice copil ca pe un om mare. Copiilor nu le place sa fie pusi in inferioritate, tocmai pentru ca sint mici si sint oricum in inferioritate.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu