marți, 9 martie 2010

Ce Insemna Egalitate de Sanse ? Civilizatie ? Comunism, Capitalism, Bogatie

- Egalitatea masurata in bunuri ? asa cum ne-a propus comunismul ? care a avut drept consecinta o egalitate, in saracie, restrictii excesive, in numele unor idealuri de dreptate sociala care s-au bazat pe alte nedreptati, adesea inca si mai mari decit nedreptatile pe care vroiau sa le elimine ?

- O egalitate teoretica oferita de capitalism, care in teorie permite oricui sa aiba acces la tot, dar care in practica promoveaza un sistem social politic in care capitalul/banul, dicteaza ? Ai bani ai acces la tot, n-ai bani , nu da nimeni 2 bani pe tine ?

Am ajuns si in capitalism la promovarea non-valorii, asemeni ca si in comunism. In comunism oamenii erau promovatii daca erau de "origine" sanatoasa, adica daca nu erau din familii de chiaburi/boieri/capitalisti (considerati clasa de asupritori ai poporului, exploatatori). Nu conta daca eram competenti/onesti/capabili/de caracter, sau nu, ci conta daca eram sau nu de origine sanatoasa sau membri in partidul comunist roman.

In capitalismul salbatic/de jungla in care traim, avem aceeasi problema, pusa insa dintr-un alt unghi/alta perspectiva. Nu conteaza daca sintem competenti/onesti/capabili/de caracter, sau nu, ci conteaza sa avem patalamale/dimplome/mater-uri etc, relatii/pile si bani, cu care sa ne cumparam tot mai multe bunuri cu care sa ne jucam (case, firme, masini, conturi etc). Tragem sfori/manipulam totul si pe toti, si "ajungem" departe.

Totul se masoara in bani, inclusiv relatiile interumane.

O societate normala, adica civilizata, este o societate fara cersetori, fara infractori, in care nu se fura, in care oamenii au suficienta educatie, pentru a nu se lasa cumparati cu bani.

Egalitate de sanse insemna ca toti indivizii sa primeasca o educatie inalta. Insemna ca sansa lor egala, este reprezentata de educatia lor de inalt nivel, oferita de societate, in mod egal tuturor indivizilor.

Egalitatea si civilizatia se masoara in dimensiunea laturii educationale a societatii si nu in numarul banilor (saragie egala in comunism) si bunastare (acumulare de bunuri in capitalism.


Marii bogatasi capitalisti, invirt capitaluri imense si isi pot permite orice si pot cumpara orice. Devin puternici. Adesea li se urca puterea la cap si incep sa faca timpenii si sa se poarte ca neoamenii cu ceilalti membri ai societatii, cu prietenii, cu alti oameni cu care intra in contact.


Un om educat corect/cu o inalta educatie, capata un caracter deosebit si nu capata un ego/ingimfare, iesit din comun, cind ajunge sa aiba foarte multi bani sau foarte multa putere. El ramine un om ca toti ceilalti, la fel de amabil si prietenos, la fel de onest si la fel de civilizat, dar puternic. Astfel el poate ajuta mai bine si face mai multe pentru cei care au nevoie de ajutor. In acest mod, un om extrem de bogat, intoarce societatii/membrilor ei, o parte din ceea ce din diverse motive el a avut sansa sa aiba si ceilalti nu.

Aceasta este egalitatea. Cei bogati ajung bogati pe spinarea celorlalti, voluntar sau involuntar, datorita nu numai, calitatilor lor deosebite (care pe unii ii fac deosebit de aroganti si inumani) ci si datorita norocului/sansei, credulitatii unora, care cu sau fara voie ramin pacaliti de viata in favoarea primilor.

Cei bogati, marii capitalisti, adesea se deformeaza, si ramin cu goana lor dupa inavutire, uitind sa mai fie oameni. In ciuda banilor lor, ramin adesea niste profitori ordinari, care de ce au mai mult, de aceea vor inca si mai mult si ii constring pe cei din jur sa "lupte" fara orice urma de scrupule si bun simt, pentru bunastarea lor.


E un avantaj sa fii bogat ? Poate dintr-un punct de vedere. Din altul insa, poate fi mai degraba un dezavantaj, pentru ca nu mai esti liber. Devii sclavul propriilor tai bani si ajungi sa te lupti pentru ce ? Nu esti tot un om ? Nu ai aceleasi necesitati in viata si familie ca orice alt om ? Tot familie vrei sa ai, tot sa fie ai tai fericiti iti doresti, tot muzica iti place sa asculti si tot la munte te duci sa-ti petreci sarbatorile de iarna. Esti cam la fel si vrei cam aceleasi lucruri cu ceilalti, doar ca prin prisma altor mijloace financiare.


Egalitatea e un drept, care nu se obtine prin forta. Nici prin forta banilor (capitalism) nici prin statutul de tovaras egal in saracie cu ceilalti tovarasi din tara lui (comunism).

Egalitatea de sanse se refera la educatie, rigurozitate, corectitudine si caracter.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu